TRATAMENT ANTICELULITIC

Prima caracteristică asociată celulitei este aceea de aspect inestetic al pielii, mici umflături situate în zona coapselor, şoldurilor, feselor, abdomenului şi picioarelor şi mâinilor.

Tratament anticelulitic

Ca departajare, celulita se împarte iniţial în două categorii: celulita comună sau estetică şi celulita infecţioasă sau medicală. În altă ramură de departajare se cataloghează astfel: celulita adipoasă sau moale, celulita fibroasă şi celulita edematoasă.

Celulita comună sau estetică este reprezentată prin alterări ale ţesutului conjunctiv favorizate de prezenţa grăsimilor în adipocite care declanşeză procesul de îmbătrânire a ţesutului.

Celulita medicală este o formă gravă, apărută datorită unor bacterii instalate în urma rănirilor sau altor leziuni precum înţepăturile.

Apariţia şi instalarea celulitei este favorizată atât de factori interni, cât şi de factori externi.

Printre factorii interni se află: artritele, dereglările glandei tiroide, funcţionarea hepatică deficitară, un tranzit intestinal greoi, dezechilibre hormonale şi moştenirea genetică.

Factorii externi care permit instalarea celulitei sunt: lipsa mişcării sau sportul exagerat practicat neadecvat, alimentaţia deficitară, tutunul, alcoolul.

Celulita apare încă de la vârste fragede şi nu este specifică numai femeilor, ci şi bărbaţii pot avea celulită.

Pentru un organism sănătos este destul de uşor să adopte câteva măsuri preventive, cu scopul de a înlătura riscul apriţiei celulitei sau de a încetini procesul de îmbătrânire a ţesuturilor. O viaţă în care sportului i se atribuie importanţă prin efectuarea exerciţiilor de întreţinere, lipsa sedentarismului, o alimentaţie bogată în produse proaspete, capacitatea de deconectare şi refacere după episoade stresante, pline de emoţii negative, tratarea oricărei probleme medicale, indiferent de gravitatea acesteia şi, în general, cumpătarea în toate, pot conduce la o stare de bine a întregului organism, la echilibru pe toate planurile şi, implicit, şi la nivelul pielii şi ţesuturilor.

Odată instalată, celulita poate fi tratată. Nu se tratează uşor, necesită răbdare şi perseverenţă. Rezultatele nu se văd peste noapte, de aceea un tratament anticelulitic trebuie tratat cu seriozitate şi deschidere în faţa noilor descoperiri în domeniu.

Un tratament anticelulitic se stabileşte împreună cu un medic sau un specialist în terapii, în urma consultului prin care acesta stabileşte despre ce grad de celulită este vorba. În momentul alegerii tratamentului trebuie ţinut cont de istoricul medical al persoanei respective, de prezenţa anumitor afecţiuni ce ar putea influenţa posibilitatea de a aplica sau nu un tratament.

Posibilităţile de tratare a celulitei sunt foarte multe, important este ca modalitatea pentru care se optează să se fie cea potrivită, la care organismul să răspundă şi să se poată vedea rezultate.

În cazul celuluitei grave este indicat ca tratarea acesteia să se facă într-un cadru spitalicesc. În primul rând ar trebui tratate afecţiunile care au condus la instalarea acesteia. Problemele legate de glanda tiroidă, de activitatea ficatului sau afecţiuni ale sistemului digestiv necesită o atenţie specială. Prin ameliorarea acestora se poate diminua şi efectul celulitei. Uneori tratarea celulitei medicale presupune intervenţia cu un antibiotic, pentru a se putea distruge bacteriile instalate le nivelul ţesuturilor.

În cazul celulitei comune, cea mai des întâlnită formă, există diferite moduri de tratament, însă toate se situează în jurul terapiei prin masaj.

Masajul este o terapie somatică, însemnând prelucrarea manuală sau mecanică a ţesuturilor moi şi a sistemului muscular în scopul obţinerii de efecte terapeutice şi de relaxare, benefice organismului, pe termen lung sau scurt.

Masajul terapeutic folosit pentru tratarea celulitei este masajul limfatic. Scopul aplicării tehnicilor de masaj de acest tip este de a favoriza drenajul limfatic. În cazul unei circulaţii limfatice deficitare toxinele şi radicalii liberi se acumulează în adipocite, rezultatul fiind încărcarea acestora şi umflarea lor.

Tehnica masajului limfatic se aplică prin mişcări uşoare şi delicate, urmându-se întregul sistem limfatic, venele şi ganglionii acestuia, cu scopul de a stimula o circulaţie satisfăcătoare. Un maseur specializat se va folosi de cunoştinţe de anatomie şi va reuşi să trezească la viaţă fiecare ganglion limfatic şi să-l determine să-şi îndeplinească funcţiile. Tehnicile acestui tip de masaj sunt aceleaşi ca la oricare alt tip. Se împart în principale şi secundare, aceste categorii la rândul lor având alte subcategorii. Diferenţele în cazul tehnicilor constau doar în presiunea cu care se aplică, în variaţiile de ritm şi sunt dictate de particularităţile fiecărui pacient.

Pentru un rezultat mulţumitor, tratarea celulitei se poate face şi printr-o combinare a masajului limfatic cu reflexoterapia. Reflexoterapia este terapia aplicată în special tălpilor, având la bază ideea că acolo se află harta întregului organism. Prin apăsarea anumitor puncte se pot restabili echilibre energetice care au dus la instalarea anumitor afecţiuni.

Un alt tratament anticelulitic se poate aplica prin intermediul Kinetoterapiei. Această ramură a medicinei pune la dispoziţie şedinţe pe parcursul cărora se vor efectua mişcări ce vor favoriza diminuarea anumitor probleme medicale ce au condus la apriţia celulitei. Mişcările se fac sub supravegherea specialiştilor, dar aceştia vă vor învăţa cum să le realizaţi şi singuri, acasă, în cazul în care este necesară o anumită ritmicitate a executării acestora.

Celulita poate fi tratată prin intermediul electrostimulării. Această procedură constă în aplicarea pe zonele vizate a unor electrozi ce au rolul de a stimula electric muşchii sau alt tip de fibre, folosind impulsuri electrice. Se stimulează astfel activitatea fibrelor, echivalând cu efectul avut în timpul unor exerciţii sportive. Şedinţele de electrostimulare dureză maxim 45 de minute şi nu presupun niciun efort din partea pacientului.

O altă cale de a trata celulita este mezoterapia. Aceasta constă în injectarea în locurile unde este nevoie a unor substanţe ce au rolul de a arde grăsimile. Fiecare zonă tratată necesită un minim de 10 şedinţe. Rezultatele sunt de lungă durată, însă trebuie păstrate prin adoptarea unei diete sănătoase.

Un alt tratament pentru celulită este AWT-terapia cu ajutorul undelor acustice. Este un tratament care foloseşte presiunea undelor acustice care pătrund în piele, netezesc grăsimea şi tonifică pielea. Este o terapie plăcută, relaxantă, cu rezultate mulţumitoare. Terapia durează în jur de şase şedinţe a câte 30 minute fiecare.

O altă metodă de eliminare a celulitei este vacuumarea. Prin aceasta procedură se sparg celule grase, stimulându-se activitatea limfatică. Terapia constă în aplicarea unui aparat ce are proprietatea de a lucra în adâncimea ţesutului, fiind dotat cu o multitudine de funcţii. Durata tratamentului se stabileşte pe parcurs, rezultatele fiind vizibile chiar după primele trei şedinţe.

Ca tratament anticelulitic pot fi folosite înfolierile pentru care se recurge la aplicarea cremelor anticelulitice, a cremelor pa bază de lămâie, muşeţel, rozmarin, a uleiurilor de cocos sau ienupăr. După aplicarea cremei sau uleiului se împachetează zona respectivă într-o folie specială tratamentului corporal.

O măsură nu tocmai apreciată este liposucţia. Aceasta este o operaţie estetică prin intermediul căreia se îndepărtează celulita cu ajutorul unei pompe de absorbţie, însă pericolele la care sunt expuse persoanele care o aleg ca alternativă sunt multe. Acesta este motivul pentru care este indicat ca tratarea celulitei să se facă prin metode non-chirurgicale.

O cale mai specială de tratare a celulitei este psihoterapia. Este extrem de important faptul că pentru a putea trata o problemă ar trebui întâi acceptată şi înţeleasă. În cazul în care problema celulitei are un impact negativ major asupra persoanei, atunci un cadru medical avizat ar putea da câteva sfaturi legate de modul de înţelegere şi abordare, astfel încât pacientul să dobândescă încrederea că există soluţii şi că în mod cert va beneficia de rezultate pozitive.

Orice tratament anicelulitic trebuie combinat cu o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete, carne slabă, alimente bogate în antioxidanţi şi cu indice glicemic mic. Mezelurile, dulciurile şi băuturile răcoritoare carbogazoase sunt total interzise. Este necesară micşorarea consumului de sare. Este indicată includerea în dietă a ceaiurilor diuretice şi antioxidante, precum ceaiul verde, ceaiul de coada-calului, de cruşin, frasin sau frunze de păpădie.

Practicarea unui sport este extrem de importantă în această luptă dificilă cu celulita. Alergarea uşoară, înotul sau mersul pe bicicletă sunt activităţi sportive uşoare şi plăcute, la îndemâna oricui.

În completarea tratamentelor anticelulitice se poate veni cu deprinderea de a face duşuri în care se alterneză apa caldă-rece.

Orice tratament anticelulitic se stabileşte în funcţie de tipul de celulită şi de pacient. Se ţine cont de afecţiunile de care suferă, de istoricul medical, şi se încearcă depistarea cauzelor care au dus la instalarea celulitei.

Indiferent de tratamentul ales acesta se aplică de către specialişti sau sub îndrumarea acestora şi este indicat a se desfăşura în locaţii special destinate şi amenajate. Tratamentul anticelulitic nu se întrerupe, ci se finalizează întregul program pentru a beneficia de rezultatele dorite.

Un ritm echilibrat, în care munca, odihna, somnul, alimentaţia, relaxarea, distracţia şi sportul îşi au fiecare locul stabilit şi respectat, şi o viaţă în care nu uităm să ne bucurăm de ce ni se întâplă frumos, ne vor ajuta să obţinem optimismul şi forţa de care avem nevoie în rezolvarea oricărei probleme cu care ne vom confrunta, inclusiv acestă inestetică şi răutăcioasă celulită.