DESPRE CELULITĂ

Celulita, deși multe femei o consideră o afecțiune a pielii, este de fapt o caracteristică specifică pentru grăsimea femeii. Celulita este caracterizată prin aspectul neplăcut de coajă pe portocală pe anumite zone ale corpului, cel mai des întâlnită fiind pe coapse și fese. Contrar părerilor multor oamenii, ce trebuie să știți despre celulită este că nu doar femeile voluptoase pot suferi de ea, ci chiar și femeile foarte slabe. Acest lucru se întâmplă din cauza anumitor factori despre care veți putea citi mai jos.

despre celulita

De asemenea, este de menționat și faptul că celulita nu se poate trata niciodată în proporție de 100%, dar aspectul acesteia poate fi îmbunătățit și diminuat folosind anumite tactici și consumând anumite alimente. Celulita este o problemă care, tratată corespunzător și din mai multe direcții, chiar răspunde la tratament și își diminuează aspectul.

Despre celulită – cauzele apariției

Prima cauza care vine în mintea majorității femeilor este retenția de apă și este o cauza extrem de frecventă și adevărată. Însă uneori, chiar dacă se consumă o cantitate optimă de apă, lichidul rămâne reținut din alte motive. Unul dintre aceste motive este dezechilibrul dintre estrogen și progesteron. Estrogenul este cel care crește și controlează retenția de lichide, iar progesteronul este cel care stimulează eliminarea. Prin urmare, celulita poate apărea și la persoanele care consumă apă destule, chiar și la fetele slabe care nu au grăsime în exces. Estrogenul este cel care îi ferește pe bărbați de celulită, sau mai bine spus, lipsa acestuia. Bărbații au un corp o cantitate infimă de estrogen, iar apariția celulitei nu reprezintă o problemă pentru ei.

Printre alte cauze medicale pentru apariția celulitei se numără prolactina. Această substanță este produsă de hipofiză și are rolul de a stimula retenția hidrică în țesutul adipos. Cu cât există mai mult țesut adipos, cu atât există riscul ca acesta sa fie inflamat cu celulită. Un alt motiv pentru apariția celulitei poate fi legat și de hormonii tiroidieni. În cazul în care numărul acestora este scăzut în organism, se va crește producția de estrogen, care va conduce după cum deja a fost explicat la retenția de apă.

Din păcate, celulita poate fi și o moștenire genetică. Aceasta poate influența forma siluetei (siluetele de pară și de clepsidră sunt mai predispuse apariției celulitei), rapiditatea metabolismului (un metabolism lent favorizează depunerea de grăsimi și apariția celulitei), distribuția țesutului adipos și problemele la sistemul circulator.

În cazul în care celulita a reprezentat întotdeauna o problemă în familia dumneavoastră, mai ales în generațiile anterioare, chiar dacă nu vă confruntați cu ea, este bine să încercați să o preîntâmpinați și să o combateți provizoriu.

După ce s-au prezentat problemele medicale de natură hormonală sau genetică care pot contribui la apariția cojii de portocală, cu siguranță știți despre celulită ca apare și din cauze mult mai banale. Primul exemplu ar putea fi dieta. O alimentație nesănătoasă, pe lângă afecțiunile pe care le aduce pielii, are o influență negativă și asupra kilogramelor în plus. Printr-o dietă nefavorabilă și conducătoare spre celulită se înțelege o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați, cu un consum minim de fructe și legume. Cu cât aveți mai puține fibre în dietă, cu atât sunteți mai predispuși la apariția celulitei. Abordarea unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume, dar care să nu vă priveze nici de grăsimi sănătoase și proteine, este cea mai benefică pentru combaterea celulitei, dar și pentru un corp sănătos per total.

Pe lângă alimentație, există și o sumedenie de obiceiuri care țin de stilul de viață ce pot influența apariția celulitei sau agravarea acesteia. Despre celulită se știe că apare mai repede în cazul în care duceți un stil de viață sedentar. În cazul în care locul de muncă necesită să stați la birou multe ore pe zi, încercați să compensați cu mișcare zilnică, mers la sală, mers pe jos și alegerea scărilor în locul liftului. De asemenea, chiar și consumul de tutun poate conduce la apariția celulitei sau agravarea acesteia datorită toxinelor introduse în organism.

O altă cauză la care poate nu v-ați gândit ar fi purtarea hainelor mult prea strâmte. Blugii și colanții excesiv de mulați pot afecta circulația sângelui care contribuie la micșorarea posibilității de a se drena grăsimea și apa din zona respectivă – automat apare celulita.

Despre celulită – tipuri și diagnosticare

În funcție de factorii enumerați mai sus, la care se adăuga și vârsta, celulita se poate împărții în mai multe categorii. Deși vă puteți da seama și acasă dacă aveți sau nu celulită, există și procedee medicale prin care aceasta poate fi diagnosticată. Cea mai frecvent utilizată metodă este termografia clasică sau termografia computerizată. Acest procedeu este unul doar orientativ însă. Pentru mai multă precizie, medicul poate apela la o ecografie ultrasonică pentru a analiza mai bine acumulările fibroase, sclerotice și edematoase. Există mai multe metode de diagnosticare, însă acestea sunt cel mai des întâlnite și releva principalele tipuri de celulită.

Celulita moale. Despre această celulită se știe că este cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Aceasta este caracterizată printr-un aspect ondulat la pielii și prin moliciunea la atingere. Celulita moale se situează în zonele în care este acumulată grăsime în exces, anume în zone precum coapsele, abdomenul, pulpele, fesele sau chiar brațele. La mișcare, celulita moale se comportă precum gelatina și se poate agrava pe măsură ce înaintați în vârstă sau luați în greutate, lipsa tonusului muscular contribuind și ea la intensificarea acesteia. Acest tip de celulită se poate diminua printr-o scădere în greutate, controlată de o dietă și de exerciții fizice. În ceea ce privește exercițiile, se recomandă cardio – alergat, aerobic, zumba, înot, mers pe bicicletă etc. De asemenea, se poate apela și la electrostimulare și la masaje speciale pentru intensificarea circulației sângelui.

Celulita dură sau fibroasă. Acest tip de celulită poate apărea încă din perioada adolescenței și afectează toate categoriile de vârstă, unde se adaugă și faptul că nu este diminuată decât sub tratament. Despre această celulită se știe că apare cel mai des în zona șoldurilor, coapselor și genunchilor. Acest tip de celulită este greu de tratat deoarece se presupune că nu dispare complet niciodată. Cel mai eficient pentru tratarea ei ar fi sportul, dieta sănătoasă, folosirea cremelor și tratamentelor anticelulitice cu regularitate și chiar apelarea la mezoterapie ( injectarea unor anumite substanțe).

Celulita edematoasă. Acest tip de celulită este destul de rar întâlnit și este ce mai dificil de tratat, mai ales dacă nu se apelează la schimbarea stilului de viață. Apare la femeile aflate între 20 și 30 de ani și este cauzată de probleme de sănătate precum circulația slabă și agravată de retenția de lichide. Zona în care se manifestă este de obicei cea mai picioarelor, iar caracteristic pentru acest tip de celuită este faptul că devine dureroasă la atingere în cazul în care stați mult timp jos. Pentru diminuarea acestui tip de celulită trebuie schimbat stilul de viață, trebuie renunțat la consumul de sare și de băuturi carbogazoase și trebuie făcut sport. De asemenea, dușurile alternante între apă rece și apă caldă pot ajuta și ele, precum și practicarea de sport. De asemenea, nu ezitați să apelați la tratamente speciale precum drenajul limfatic.

Despre celulită – tratamente din saloanele de înfrumusețare

Cele mai eficiente tratamente pentru îndepărtarea sau ameliorarea celulitei sunt cele găsite în saloanele de specialitate deoarece acționează asupra unui țesut mai profund decât cel exterior la care aveți și dumneavoastră acces. Printre cele mai cunoscute tratamente de genul acesta se numără radiofrecvența bipolară sau tripolară, masajul manual sau endermologic, mezoterapia sau oxigenozonoterapia. Unele metode sunt invazive, prin injectarea în țesut a anumitor substanțe în funcție de nevoi, iar unele sunt chiar relaxante, precum este masajul.

Despre celulită – alimente care îmbunătățesc aspectul celulitei

Pe lângă un stil de viață sedentar, după cum a fost menționat anterior, dieta poate constitui unul dintre factorii care conduc la apariția sau agravarea celulitei. Prin urmare, este de la sine înțeles că dacă duceți un stil de viață activ și dacă urmați o dietă sănătoasă și apelați la unele trucuri, celulita va fi diminuată sau chiar prevenită.

În primul rând, consumul de apă ridicat este un truc cunoscut de toate femeile. Pe lângă faptul că acesta poate contribui la drenarea retenției de apă, are efecte benefice și pentru sistemul digestiv, dar și pentru tenul dumneavoastră. Un lucru nu atât de cunoscut despre celulită este acela că răspunde foarte bine la un aport bogat de antioxidanți deoarece aceștia drenează foarte bine toxinele de corp.

Pentru un aport bogat de antioxidanți, dar și pentru un plus de lichid sănătos în organism, consumați cu încredere ceaiul verde. Pentru un plus de detoxifiere, adăugați în ceai și puțină zeamă de lămâie. Tot la capitolul băuturi, este recomandat să eliminați complet din dieta dumneavoastră băuturile foarte dulci, pe bază de zahăr, dar și băuturile carbogazoase. Acestea favorizează retenția de apă și stagnarea toxinelor în corp. Le puteți înlocui cu sucuri naturale din fructe și/sau legume.

Pentru a menține celulele și țesuturile bine hidratate, anume pentru a diminua retenția de lichide, este bine să introduceți în dietă grăsimile bune, cum ar fi omega 3. Această grăsime poate fi obținută din suplimente precum capsulele cu ulei de omega 3, dar și din pește (somonul) sau nuci (de macadamia, pecan sau semințe de in).

Este inutil să se menționeze că dieta zilnică trebuie să conțină cât mai multe legume, dar și fructe, precum și proteine slabe (carne de pasăre, pește, nicidecum carne de porc) și carbohidrați bruni și integrali (orez brun). Acest lucru ar trebui respectat nu doar pentru diminuarea celulitei, dar și pentru un stil de viață cât mai sănătos în general.